Sesja fotograficzna domu w Iławie – nowoczesna elegancja

Prace nad projektem wnętrz domu jednorodzinnego w Iławie rozpoczęłyśmy późnym latem zeszłego roku. W budynku trwały już prace remontowo-wykończeniowe na piętrowej części domu. My natomiast zajęłyśmy się parterem. Projekt obejmował sporą przestrzeń, ponieważ dom na przestrzeni lat przechodził wiele zmian, miedzy innymi część dzienna wraz z przeszklonym ogrodem zimowym została dobudowana do pierwotnej bryły, a dawny garaż został zaadaptowany na kuchnię. Te i inne metamorfozy spowodowały konieczność wykonania wszystkich instalacji od nowa, co z kolei przełożyło się na całkiem pokaźny remont :-)

Za nami sesja fotograficzna tego wnętrza, wykonana przez Hanię Połczyńską z Kroniki Studio. Zapraszamy do obejrzenia efektu końcowego!

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_06_1200

Zaczynamy od serca tego domu, czyli kuchni. Ma nietypowy kształt, ponieważ pomieszczenie jest bardzo długie (mierzy ponad 11,5 m) i wysokie (w najwyższym punkcie mierzy niecałe 4,5 m). To spowodowało, że naszą pierwszą myślą była wyspa. Na niej umieściłyśmy nie tylko obszerny blat roboczy i większość szafek niezbędnych do przechowywania, ale również zlewozmywak, zmywarkę i płytę indukcyjną. Wyspa w tym domu stanowi główną część kuchni. To tutaj Gospodarze przyrządzają posiłki, gotują czy po prostu rozmawiają z domownikami przy dodatkowym barku, który powstał na jesionowym przedłużeniu wyspy.

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_05_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_02_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_03_1200

Dopełnieniem kuchni jest zabudowa przy jednej ze ścian, w której mieści się piekarnik tradycyjny, piekarnik parowy, wbudowany ekspres do kawy, lodówka na wino, lodówka Side by side oraz wnęka na podręczne, mniejsze sprzęty AGD, takie jak czajnik elektryczny czy mikser. Zarówno wnęka jak i blat wyspy wykonany został z granitu. Powyżej lakierowanych frontów, w pięknym, piaskowym odcieniu, znajduje się przeszklona zabudowa, która może pełnić funkcję schowka. Ze względu na nietypowy kształt sufitu i dużą wysokość, zdecydowałyśmy się zakończyć zabudowę kuchenną przed skosem, a samą zabudowę optycznie “zamknąć” fornirowaną ramą. Dzięki temu zabiegowi meble nie przytłaczają, a rama pełni funkcję dodatkowego miejsca do przechowywania – w jej bocznych “ramionach” przewidziane jest po prawej stronie miejsce na ozdobne szkło, natomiast po lewej ukryta została wnęka na wiszące ściereczki. Generalnym wykonawcą wszystkich zabudów na wymiar w części parterowej domu była gdyńska firma stolarska Drew-mar.

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_01_1200

Płyta indukcyjna na kuchennej wyspie

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_07_1200

 

W realizacji kuchni wykorzystane zostały sprzęty AGD marki Samsung. Kolekcję Chef Collection charakteryzuje niezwykła dbałość o detale – lodówka nie wymaga zachowania dużych dystansów po bokach, a płyta indukcyjna wręcz magicznie podświetla garnki niebieskim, “gazowym” płomieniem. Pokrętło płyty, również nawiązujące do płyty gazowej, jest magnetyczne i zdejmowalne, dzięki czemu nie utrudnia czyszczenia. Powyżej wyspy mamy okapy, które pełnią dwojaką funkcję. Nie tylko pochłaniają kuchenne zapachy, ale również służą jako dekoracyjne lampy. Ze względu na dużą i nietypową wysokość, producent okapów (Falmec) wykonał na zamówienie dłuższe linki mocujące :-)

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_09_1200

 

Przechodzimy dalej! Wizualnym przedłużeniem kuchni jest piękny i potężny stół jadalniany pochodzący z manufaktury This is wood. Ten stół to prawdziwą perełką we wnętrzu – jego kwintesencją jest gruby, dębowy blat wsparty na stalowej konstrukcji. Co ciekawe, wstawki umożliwiajcie przedłużenie blatu wykonane są z tego samego pnia, co powoduje, że po rozłożeniu blatu wzór drewna zachowuje ciągłość. Stół dopełniają wygodne, tapicerowane krzesła z olejowanego drewna, które wręcz zapraszają do spoczynku :-) Na jednej ze ścian jadalni zaproponowałyśmy włoskie płytki gresowe o kamiennej strukturze. Połączyłyśmy dwa formaty – większy, kwadratowy oraz drobny, wręcz mozaikowy, który ładnie łączy się z wielki taflami lustra.  Lustro to pełni kilka funkcji – nadaje optycznej lekkości oraz odbija ekran telewizora umieszczonego w kuchni :-)

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_11_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_12_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_13_1200

 

W ścianę wykończoną gresem “wtopione” są bezościeżnicowe drzwi – na parterze domu zastosowałyśmy model Secret firmy Barausse. Ich kolor dopasowany został do gresowego tła. Warto wspomnieć również o oprawie okien w tym wnętrzu. W części kuchennej mamy tradycyjne okno sięgające  do posadzki, które udekorowane zostało, sterowanymi pilotem, lekkimi firanami i zasłonami o pięknej srebrzystej fakturze. Po przeciwległej stronie wnętrza, przy stole jadalnianym, znajduje się niski podest, ponad którym mamy rolety rzymskie wykonane z tej samej tkaniny co zasłony po przeciwległej stronie.  Sam podest również zasługuje na uwagę – wykończony granitem i jesionem posiada wbudowane korytka na rośliny, ponad którymi mamy widok na ogród i piękną magnolię (zdjęcia były wykonane niestety poza okresem kwitnienia :-)).

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_08_1200

 

Korytarz stanowi łącznik pomiędzy pierwotną i dobudowaną częścią domu co sprawia, że z korytarza do salonu prowadzi nas kilka wejść – okienek oraz nieduże schody. Wyzwaniem było połączenie istniejącej posadzki w salonie z nowymi, gresowymi podłogami. Poradziłyśmy sobie z tym w dość niekonwencjonalny sposób. Wykorzystując profile LED firmy Kluś stworzyłyśmy świetlną linię, która w połączeniu z królującym w tych wnętrzach jesionem stworzyła nowoczesny, nietuzinkowy akcent.  Drewniana, jesionowa posadzka jest również przedłużeniem ciągu schodów na klatce schodowej. W korytarzu pojawia się również element w klasycznym stylu – Właścicielom zależało, aby wykorzystać obrazy, które posiadają. Kilka z nich znalazło dla siebie miejsce w gabinecie Pana Domu, największy obraz trafił do salonu.

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_16_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_17_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_14_1200

 

Jak wspominałyśmy, w drewnianą posadzkę wkomponowany został profil z taśmą LED. Jednak na tym nie poprzestałyśmy – ten sam profil biegnie nie tylko w posadzce, ale przechodzi na ścianę i ma swoją kontynuację na suficie. To właśnie oświetlenie LED gra pierwsze skrzypce w tej części domu – pojawia się też w karniszu w kuchni, we wnęce sufitowej jadalni, podświetla wyspę oraz przeszkloną zabudowę kuchni, a kwintesencję zobaczycie w łazience :-) (za całe oświetlenie LED w części parterowej domu odpowiadała firma Sellneo)

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_10_1200

 

Jednak zanim przejdziemy do łazienki zostańmy jeszcze w korytarzu. Tutaj ważnym akcentem są również lustra, które pełnią w tym domu ważną funkcję – nadają przestrzeni  głębi i nowoczesnego wyrazu. Pięknie rozświetlają przestrzeń, a przy tym multiplikują dekoracyjne oprawy renomowanych firm między innymi CHORS, Artemide i Labra. Dodatkowo z lustrem łączącym korytarz i część kuchenno-jadalnianą wiąże się kolejna ciekawostka – jest to największe wykonane do tej pory w Polsce lustro zarówno z grawerem , jak i fazowaniem :-) Lustro grawerowane oraz fazowane pojawia się również przy wejściu do domu.

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_36_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_37_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_38_1200

 

Przechodzimy do pomieszczenia, które niewątpliwe stanowi główną ozdobę domu. Łazienka, a raczej przestronny salon kąpielowy, jest kwintesencją nowoczesnej elegancji. Zastosowane zostały tutaj wielkoformatowe płytki gresowe imitujące kamień (zarówno w łazience, jak i jadalni płytki są firmy Atlas Concorde), duże lustra opti white, drewniane żaluzje sterowane elektronicznie, biała armatura łazienkowa i włoska ceramika sanitarna Art Ceram. Oświetlenie LED stanowi tutaj główne źródło światła – profile umieszczone są nie tylko przy lustrze, ale również w dekoracyjnych drewnianych ramach okiennych, suficie podwieszanym i w szklanej ścianie prysznica. Całość cudownie dopełniają lampy Flos.

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_18_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_19_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_24_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_27_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_20_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_21_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_23_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_25_1200

 

Fazowane lustra po lewej stronie okna to tak naprawdę fronty pojemnej szafy – to tutaj Gospodarze mają miejsce do przechowywania wszystkich detergentów, kosmetyków, ręczników, środków czystości, itp. Dodatkowym schowkiem jest okrągły, tapicerowany puf. Możecie się zastanawiać, gdzie ukrył się prysznic? Po wejściu do łazienki, po lewej stronie widoczna jest zabudowa z lustrzanymi frontami, po prawej stronie szeroka umywalka postawiona na blacie (wykonanym z tego samego gresu, który pojawia się na przylegającej ścianie), natomiast idąc dalej w prawą stronę widoczna jest toaleta. Prysznic znajduje jest jeszcze kawałek dalej – za ścianką działową i  (jak możecie się domyślić) również jest przestronny :-)

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_28_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_29_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_30_1200

 

Siedzisko (ALL-SPA) wykonane jest z kształtki styrodurowej, wyłożonej kostkami mozaiki. Ze względu na nietypowy kształt, wykonawca układał kosteczki własnoręcznie, za co uprzejmie przepraszamy i się kłaniamy :-)

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_32_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_22_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_41_1200

 

Projekt wnętrz domu w Iławie stanowił poniekąd kompromis pomiędzy tym, co musiało pozostać, a tym, co mogliśmy wymienić na nowe. Niektóre pomieszczenia wykonane były “od zera”, niektóre z kolei przeszły tylko mały lifting, z wykorzystaniem zakupionych już kilka lat temu mebli. Takim pomieszczeniem jest salon, w którym, oprócz nowego stołu z krzesłami, zostało zachowane całe wyposażenie. Przebudowany został sufit – dodałyśmy oprawy natynkowe oraz taśmę LED biegnącą dokoła wnęki.

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_34_1200

4rooms_dom_w_ilawie_kroniki_studio_33_1200

 

Jak widać, trafił nam się również profesjonalny model :-) Dziękujemy Państwu Inwestorom za udostępnienie domu na potrzeby sesji i poświęcenie nam swojego czasu oraz Hani Połczyńskiej za wykonanie przepięknych zdjęć i przemiłą współpracę! Jest to pierwszy wpis poświęcony w całości sesji zdjęciowej realizacji i jednocześnie zapowiedź kolejnych :-)

4rooms-studio

About 4rooms-studio

Brak komentarzy

Zostaw komentarz