Dom jednorodzinny w Iławie

Elegancja tkwi w szczególe

Jednorodzinny dom w Iławie to opowieść o licznych przebudowach i rozbudowach. Na przestrzeni lat zmianie uległo nie tylko przeznaczenie poszczególnych pomieszczeń, ale też bryła budynku. Jednym z pierwszych wyzwań, przed jakimi stanęłyśmy, była zatem adaptacja stanu istniejącego na potrzeby nowego projektu. Remont wymagał ponownego przeprowadzenia wszystkich instalacji, a drobne różnice pomiędzy starą i nową częścią budynku tylko wzmagały naszą kreatywność.

Sercem domu bez wątpienia jest kuchnia. Ze względu na jej podłużny układ najodpowiedniejszym rozwiązaniem było wprowadzenie wyspy. Wyposażyłyśmy ją w zlewozmywak, zmywarkę, płytę indukcyjną oraz szafki, którym towarzyszy pokaźny, granitowy blat roboczy. Dzięki rozbudowanym funkcjom wyspa stała się głównym elementem kuchni, swoistym miejscem spotkań. Jej przedłużeniem jest stół jadalniany stworzony przez manufakturę This is wood. Solidny, dębowy blat stołu doskonale współgra z ponadczasową elegancją kuchennej zabudowy. Na jej tle królują dwa okapy firmy Falmec, które z powodzeniem pełnią również funkcję dekoracyjną.

Korytarz to miejsce, w którym najstarsza część budynku spotyka się z dobudowaną częścią. Wynikiem wprowadzanych zmian stały się różnice poziomów posadzek. Napotkaną trudność przekształciłyśmy w wartość, łącząc gres i jesion profilem ledowym firmy Kluś. W subtelnie rozświetlonej strefie komunikacji zawisł obraz pochodzący ze kolekcji Inwestorów, który z miejsca nakreślił tożsamość projektowanej przestrzeni. Kolejnym, wyraźnie indywidualnym elementem tej części domu są lustra, w tym największy grawerowany i fazowany egzemplarz, jaki do tej pory wyprodukowano w Polsce. Ich powierzchnie dodatkowo doświetlają przestrzeń i multiplikują oprawy oświetleniowe marek CHORS, Artemide i Labra.

W przypadku domu w Iławie trudno mówić o klasycznej łazience. Pokaźny i komfortowy salon kąpielowy to kwintesencja elegancji w nowoczesnym wydaniu. Charakter pomieszczenia budują wielkoformatowe płytki gresowe firmy Atlas Concorde, wysokie lustra opti white oraz profile LED poprowadzone na ścianie, w suficie podwieszanym, drewnianych ramach okiennych, a nawet w szklanej ścianie prysznica. Lustrzana, fazowana tafla tuż przy oknie skrywa pojemną szafę służącą przechowywaniu niezbędnych kosmetyków, ręczników czy środków czystości. Salon kąpielowy w iławskiej realizacji wyróżnia się unikalnym i skrojonym na miarę detalem, czego przykładem jest obłe siedzisko ALL-SPA znajdujące się pod prysznicem, którego nietypowy kształt pokryty został ręcznie układaną mozaiką.

Fot. Hanna Połczyńska / Kroniki Studio

Inne projekty