Bukowa dolina

Bukowa Dolina

Życie w kolorach szczęścia

Projektowany dom położony jest na zielonych i spokojnych obrzeżach Gdyni. I właściwie ten spokój nie tylko dom otacza, ale również zakrada się do jego wnętrz. Nie jest to jednak jego wariant monotonny 🙂 Spokój domu odkrywamy w jego harmonii pełnej głębokich kolorów, pięknych faktur i przemyślanego oświetlenia.

Dom składa się z części dziennej mieszczącej się na parterze budynku. Wchodzimy do jasnego, otwartego przedsionka, który wprowadza nas do głównej strefy części dziennej. W niej mieści się przestronna kuchnia, okraszona pudrowymi kolorami. Inwestorzy lubią gotować, przyjmować gości i spędzać czas w kuchni, a ponad wszystko cenią sobie dobrze zaparzoną kawę, dlatego szczególnym miejscem jest “kącik baristy”. Ciąg zabudowy kuchennej zamyka z jednej strony półwysep, na którym Inwestorzy mogą przyrządzać posiłki jednocześnie mając kontakt wzrokowy z gośćmi, z drugiej strony przeszklona, antracytowa i podświetlana witryna. Jest ona otwarta na salon i jadalnię, dzięki czemu Domownicy swobodnie mogą wyjmować z niej zastawę stołową, kieliszki i inne użytkowe szkło.

Stół jadalniany, znajdujący się w bezpośrednim sąsiedztwie z półwyspem kuchennym, to nie tylko miejsce tradycyjnie służące spożywaniu posiłków, ale również blat do grania w planszówki. Nieopodal znajduje się wygodna strefa relaksu z tapicerowanymi meblami. Ściana za sofą jest centralnym punktem, widocznym nie tylko z kuchni czy schodów, ale również z przedsionka i strefy wejściowej. To właśnie na niej postanowiłyśmy zaaranżować miejsce na odrobinę sztuki – reprodukcję obrazu amerykańskiej malarki Sally Storch, w której twórczości bardzo „namacalny" jest wpływ takich artystów jak Edward Hopper. W salonie ważną rolę odgrywa nie tylko wnętrze, ale i widok za oknem, który wręcz zakrada się nam do salonu. W ciekawą korelację z ogrodem wchodzi tutaj tapeta – również w odcieniach zieleni. Na parterze znajduje się ogólnodostępna toaleta, która choć skromnego rozmiaru, zaskakuje w środku odważną, botaniczną tapetą, zestawioną z ciepłym fornirem, cegiełkowymi kaflami oraz zielonymi drzwiami. Stolarka drzwiowa jest tu preludium do prawdziwej ferii barw, jaka na nas czeka na kolejnej kondygnacji.

Z salonu prowadzą nas na piętro schody skąpane w głębokiej, szmaragdowej zieleni ścian. Na piętrze znajdują się dwie sypialnie dziecięce, gabinet, łazienka ogólnodostępna oraz strefa master z osobną łazienką, dwiema garderobami oraz przestronną sypialnią Państwa Domu. Do poszczególnych pomieszczeń prowadzą nas barwne drzwi, będące nawiązaniem do stolarki drzwiowej parteru domu.

Łazienka ogólnodostępna również otrzymała drzwi w kolorze szmaragdu. Jej wnętrze skomponowane jest przejrzyście a ciepłe szarości dodają jej przytulnego charakteru. Oprócz wanny z funkcją prysznica oraz toalety i umywalki stawianej na blacie znajduje się tutaj sporo miejsc do przechowywania oraz pralka i suszarka.

Gabinet stanowi połączenie nowoczesnej wersji Alicji w Krainie Czarów oraz typowo biurowego, funkcjonalnego wnętrza. Mamy tutaj zarówno regulowane biurko oraz obrotowy fotel, jak i obszerną, wygodną strefę „leniwej pracy z laptopem”. Kolorystyka kontynuuje założenia wcześniejszych wnętrz – mamy tu głębokie odcienie granatu przełamane pudrowymi barwami.

W strefie master wydzieliłyśmy garderobę dla Pani i Pana Domu – prowadzą do niej osobne i ukryte optycznie drzwi. Garderobę od sypialni oddziela ściana z frezowanej płyty MDF. Również w prywatnej strefie nie mogło zabraknąć optymistycznej zieleni – pojawia się nie tylko na zabudowach stolarskich, ale również ozdobnej fototapecie.

Łazienka master stanowi kontynuację kolorystyczną i stylistyczną. Prowadzą do niej stylizowane, przesuwne drzwi. Marzeniem Inwestorów, jak i też „wisienką na torcie" tego miejsca, jest miedziana, opływowa armatura, która idealnie współgra z pozostałymi elementami wnętrza.

Inne projekty wnętrz: