Klimatyczne mieszkanie na osiedlu Klimaty

Szarości z energetycznym akcentem.

Mieszkanie w gdańskiej dzielnicy Piecki Migowo przeszło niemałą metamorfozę. Odbyła się ona nie tylko pod względem wizualnym, ale również użytkowym. Aby jak najlepiej dostosować wnętrza do obecnych potrzeb Inwestorów, zmieniłyśmy funkcjonalność pomieszczeń – i tak przytulna sypialnia rodziców zamieniła się w pokój synów, a pokój chłopców w sypialnię Mamy i Taty. Dodatkowo wyburzona została ściana między korytarzem a salonem. Życzeniem Klientów było zachowanie zabudowy kuchennej, w której wprowadziłyśmy kosmetyczne zmiany, w taki sposób, by pasowała ona do nowej stylistyki mieszkania. 

Dominującym kolorem we wnętrzach tego mieszkania są niewątpliwie szarości, przełamane energetycznym kolorem żółtym i szlachetnym antracytem. Nie inaczej jest w przypadku przedpokoju – główne skrzypce zagrała tutaj tapeta o geometrycznym wzorze. Prostym i ekonomicznym rozwiązaniem było zastosowanie szafy z Ikea (system PAX), jednak w nieco tuningowanej formie. Ciemnoszara zabudowa uzupełniająca szafę PAX została wykonana na wymiar przez Stolarza. Zarówno siedzisko, jak i oparcie, pokryte jest tapicerką z kwadratowymi przeszyciami.

W salonie pojawiają się pierwsze akcenty kolorystyczne, w tym przypadku są to ciepłe, energetyczne odcienie żółtego. Szarości pojawiają się nie tylko w formie tapicerki mebli czy blatów stolików, ale również w odcieniu dekoracyjnego tynku o delikatnej strukturze betonu (dodatkowo podkreślonej dzięki kinkietom). Całość przełamana jest mrocznym kolorem antracytowym, który pojawił się na ściance pomiędzy salonem a aneksem kuchennym, na półkach czy oprawach sufitowych. Niewątpliwą dekoracją salonu są wyeksponowane rodzinne fotografie (również na nich pojawia się żółty kolor :-)), które w ciemnych ramkach oraz na niemal czarnych półkach wyraźnie odznaczają się na jasnej ścianie. Na szczególną uwagę zasługują kolaże własnoręcznie wykonane przez Panią Domu. Zabudowa kuchenna została zachowana i to pod jej kątem dobrałyśmy kolorystykę tego wnętrza. 

W sypialni Rodziców głównym akcentem i ozdobą jest niewątpliwie tapeta – zielone liście bananowca na ciemnym tle zostały dodatkowo “uwydatnione” dzięki jasnym tekstyliom oraz połyskującym frontom szafy. Zabudowa składa się z modułów PAX oraz łączników wykonanych na wymiar przez Stolarza. Całość mebla “okala” łóżko. Jest to maksymalne wykorzystanie stosunkowo małej przestrzeni, tak często spotykanej w mieszkaniach w bloku. Aby optycznie powiększyć i rozświetlić sypialnię, zaproponowałyśmy lustra na ścianie naprzeciwko łóżka. Dekoracją okna są żaluzje drewniane z szerokimi, białymi lametami, dzięki którym Inwestorzy mogą regulować dopływ naturalnego światła. Natomiast zasłona z delikatnej, półtransparentnej tkaniny nadaje wnętrzu subtelności i przytulnego nastroju.

Podobnie jak w sypialni rodziców, na podłodze w pokoju chłopców użyta została miękka wykładzina. Aby zachować spójność stylistyczną z pozostałą częścią mieszkania, również w tym pomieszczeniu pojawiły się szarości i żółte akcenty, jednak ich odcienie są jaśniejsze, a dodatkowo przełamane innymi kolorami – błękitem i seledynem. W pokoju znajdują się wyłącznie zabudowy na wymiar – dzięki temu przestrzeń została zagospodarowana całkowicie indywidualnie i zgodnie z potrzebami chłopców. Wzdłuż ściany z oknem znajduje się obszerny blat (z płytkimi szufladami na podręczne przybory) mieszczący dwa stanowiska pracy. Regały po obu stronach biurka mieszczą książki, komiksy oraz ulubione zabawki. Półki są głębsze niż korpusy regałów, dzięki temu są bardziej pojemne a ich zróżnicowane kolory bardziej zaakcentowane. Kolejną dużą zabudową w pokoju synków jest piętrowe, asymetryczne łóżko. Są w nim ukryte pojemne szafy  – pierwsza z wieszakami i z lustrzanym frontem, druga od strony wejścia z półkami. 

Fot. Hanna Połczyńska / Kroniki Studio

Inne projekty