Klimatyczne szarości – sesja zdjęciowa mieszkania w gdańskiej dzielnicy Piecki-Migowo

Zdarza się, że Inwestorzy zwracają się do nas z zapytaniem dotyczącym przeprojektowania mieszkania, ale nie nowo zakupionego, a przez nich zamieszkałego, jednak nie końca odpowiadającego domownikom. Czasami wyzwaniem są względy estetyczne, czasami brak odpowiedniej ilości szaf, a czasami pojawienie się nowego członka rodziny. Niejednokrotnie mieszkania te są częściowo urządzone, więc pewne meble czy stałe zabudowy warto zachować – co jest nie lada wyzwaniem.

Dlatego projekty takie są projektami szczególnymi – proces pracy przebiega tu inaczej niż w lokalach z typowego rynku wtórnego lub mieszkaniach w surowym stanie deweloperskim. Chciałybyśmy przedstawić Wam historię takiego remontu. Zapraszamy na osiedle Klimaty w gdańskiej dzielnicy Piecki-Migowo. Sesję fotograficzną projektu wnętrza z Gdańska wykonała dla nas Hania Połczyńska (kroniki)

Mała wielka rewolucja

Mieszkanie, będące bohaterem tego wpisu, przeszło kompletną metamorfozę. Odbyła się ona nie tylko pod względem wizualnym, ale również użytkowym. Aby jak najlepiej dostosować wnętrza do obecnych potrzeb Inwestorów, zmieniłyśmy funkcjonalność pomieszczeń – i tak przytulna sypialnia rodziców zamieniła się w pokój synów, a pokój chłopców w sypialnię Mamy i Taty. Dodatkowo wyburzona została ściana między korytarzem a salonem. Życzeniem Klientów było zachowanie zabudowy kuchennej, w której wprowadziłyśmy kosmetyczne zmiany, w taki sposób, by pasowała ona do nowej stylistyki mieszkania. Głównym założeniem tej niemałej rewolucji było rozsądne dysponowanie budżetem przewidzianym na tę inwestycję. Starałyśmy się optymalnie dobrać materiały oraz ich jakość zarówno do potrzeb Klientów, jak i finansów. Naszą nadrzędną zasadą w takiej sytuacji jest zastosowanie lepszych jakościowo (przez to często droższych) materiałów w miejscach najbardziej eksploatowanych.

Szarości witają

4rooms_klimaty_kroniki_studio_06_1500

4rooms_klimaty_kroniki_studio_07_1500

Zaczynamy od realizacji projektu aranżacji przedpokoju, który możecie już kojarzyć z tego wpisu na temat przykładowych aranżacji korytarzy. Na posadzce w przedpokoju płynnie przechodzącego w salon mieszkania zastosowane zostały wysokiej klasy panele podłogowe w kolorze jasnego drewna. Dominującym kolorem we wnętrzach tego mieszkania są niewątpliwie szarości, przełamane energetycznym kolorem żółtym i szlachetnym antracytem. Nie inaczej jest w przypadku przedpokoju – główne skrzypce zagrała tutaj tapeta o geometrycznym wzorze. Prostym i ekonomicznym rozwiązaniem było zastosowanie szafy z Ikea (system PAX), jednak w nieco tuningowanej formie. Ciemnoszara zabudowa uzupełniająca szafę PAX została wykonana na wymiar przez Stolarza. Zarówno siedzisko, jak i oparcie, pokryte jest tapicerką z kwadratowymi przeszyciami. Pod siedziskiem znajduje się obszerna skrytka na obuwie, natomiast we wnęce zaproponowałyśmy drążek na odzież wierzchnią – jest to idealne miejsce na ubrania wilgotne od deszczu czy śniegu.

Słoneczny salon

4rooms_klimaty_kroniki_studio_08_1500

4rooms_klimaty_kroniki_studio_10_1500

W salonie pojawiają się pierwsze akcenty kolorystyczne, w tym przypadku są to ciepłe, energetyczne odcienie żółtego. Szarości pojawiają się nie tylko w formie tapicerki mebli czy blatów stolików, ale również w odcieniu dekoracyjnego tynku o delikatnej strukturze betonu (dodatkowo podkreślonej dzięki kinkietom). Całość przełamana jest mrocznym kolorem antracytowym, który pojawił się na ściance pomiędzy salonem a aneksem kuchennym, na półkach czy oprawach sufitowych. Niewątpliwą dekoracją salonu są wyeksponowane rodzinne fotografie (również na nich pojawia się żółty kolor :-)), które w ciemnych ramkach oraz na niemal czarnych półkach wyraźnie odznaczają się na jasnej ścianie. Na szczególną uwagę zasługują kolaże własnoręcznie wykonane przez Panią Domu.

Zabudowa RTV jest kolejnym, budżetowym rozwiązaniem – jest to system mebli Ikea – Besta, który można dowolnie ze sobą zestawiać. My zaproponowałyśmy fronty w dwóch kolorach oraz w dwóch fakturach – macie i połysku. Dzięki takim zabiegom możemy w prosty, ekonomiczny sposób osiągnąć estetyczny efekt. Aby rozświetlić salon i aneks kuchenny, zdecydowałyśmy się na lustra – są niezawodne, jeśli chcemy powiększyć i rozjaśnić pomieszczenie. Występują tu w formie podłużnych pasów, a wykończone są prostymi, drewnianymi lametami. Listwy te pojawiają się również na narożnikach ścian (widoczne na ujęciu z przedpokoju) i pełnią dodatkowo funkcję ochronną w miejscach newralgicznych – tych narażonych na liczne otarcia, wgniecenia czy inne uszkodzenia. Takie wykończenie pomoże zapobiec częstym renowacjom narożników czy ich przemalowywaniu.

4rooms_klimaty_kroniki_studio_09_1500

Zabudowa kuchenna została zachowana i to pod jej kątem dobrałyśmy kolorystykę tego wnętrza. Szarości, żółte akcenty oraz bielone panele podłogowe stanowią dobre towarzystwo dla orzechowej zabudowy meblowej. Aby podkreślić spójność stylistyczną i ujednolicić wnętrza tego mieszkania, w kuchni zaproponowałyśmy tapetę w identyczny geometryczny wzór jak w przedpokoju, jednak w musztardowym kolorze. To rozwiązanie ożywiło aneks i nadało świeżości. Część tapety, która jest narażona na zachlapania, została zabezpieczona transparentnym szkłem hartowanym.

Oświetlenie salonu zostało dobrane w sposób umożliwiający tworzenie Domownikom różnych scen świetlnych. Mogą oni przez to wpływać na klimat we wnętrzu swego domu. Lampa nad stołem posiada wygodne ramię, które możemy obracać na boki w zależności od lokalizacji stołu. Oprawy nad sofą umieszczone są na szynie, dzięki czemu można je w łatwy sposób przesunąć (dodatkowo Inwestorzy mają możliwość ustawienia kątów nachylenia samych opraw). Wzdłuż maskownicy zasłon biegnie natomiast profil LED, którego linia światła nie tylko podkreśla strukturę tkanin, ale również daje możliwość sterowania światłem i tworzenia nastroju sprzyjającego wieczornemu wypoczynkowi.

Sypialnia w lesie tropikalnym

4rooms_klimaty_kroniki_studio_01_1500

4rooms_klimaty_kroniki_studio_02_1500

W sypialni Rodziców głównym akcentem i ozdobą jest niewątpliwie tapeta – zielone liście bananowca na ciemnym tle zostały dodatkowo “uwydatnione” dzięki jasnym tekstyliom oraz połyskującym frontom szafy. Zabudowa składa się z modułów PAX oraz łączników wykonanych na wymiar przez Stolarza. Całość mebla “okala” łóżko. Jest to maksymalne wykorzystanie stosunkowo małej przestrzeni, tak często spotykanej w mieszkaniach w bloku. Jeśli mamy miejsce na łóżko, a brakuje kąta na większą szafę, jest to ciekawy i bardzo praktyczny kompromis. Korpusy szafy wykonane zostały z płyty meblowej we wzór drewna jasnego drewna, natomiast szafki nocne oraz część frontów są w jednolitym, beżowym kolorze. Antracytowy zagłówek podobnie jak siedzisko w przedpokoju, ma przeszycia w kształcie kwadratów, jednak nie tylko zagłówek jest tutaj ciemnym detalem – czarny kolor pojawia się na kinkietach nad łóżkiem i na uchwytach frontów szafy.

Aby optycznie powiększyć i rozświetlić sypialnię, zaproponowałyśmy lustra na ścianie naprzeciwko łóżka. Dekoracją okna są żaluzje drewniane z szerokimi, białymi lametami, dzięki którym Inwestorzy mogą regulować dopływ naturalnego światła. Natomiast zasłona z delikatnej, półtransparentnej tkaniny nadaje wnętrzu subtelności i przytulnego nastroju. Wszystkie dekoracje okienne wykonała na zamówienie firma Wako rolety. Na koniec to, co uwielbiamy (i nasze stopy też :-)) – wykładzina! To jeden z tych elementów wystroju, który zaprasza do środka i nie pozwala wyjść z pomieszczenia :-) Wykładziny wracają do łask i baaardzo nas to cieszy!

A na koniec królestwo fanów Minecraft’a i Spiderman’a

4rooms_klimaty_kroniki_studio_03_1500

4rooms_klimaty_kroniki_studio_05_1500

Teraz przedstawiamy Wam perełkę – pokój dzieci. Podobnie jak w sypialni rodziców, na podłodze w pokoju chłopców użyta została miękka wykładzina. Aby zachować spójność stylistyczną z pozostałą częścią mieszkania, również w tym pomieszczeniu pojawiły się szarości i żółte akcenty, jednak ich odcienie są jaśniejsze, a dodatkowo przełamane innymi kolorami – błękitem i seledynem. W pokoju znajdują się wyłącznie zabudowy na wymiar – dzięki temu przestrzeń została zagospodarowana całkowicie indywidualnie i zgodnie z potrzebami chłopców. Wzdłuż ściany z oknem znajduje się obszerny blat (z płytkimi szufladami na podręczne przybory) mieszczący dwa stanowiska pracy. Regały po obu stronach biurka mieszczą książki, komiksy oraz ulubione zabawki. Półki są głębsze niż korpusy regałów, dzięki temu są bardziej pojemne a ich zróżnicowane kolory bardziej zaakcentowane.

Kolejną dużą zabudową w pokoju synków jest piętrowe, asymetryczne łóżko. Są w nim ukryte pojemne szafy  – pierwsza z wieszakami i z lustrzanym frontem, druga od strony wejścia z półkami. Każdy z chłopców przy swoim łóżku ma półkę na ulubione książki, albumy i gadżety. Schody prowadzące na górne łóżko stanowią nawiązanie do półek regału. W górnej części zabudowy wykonane zostało ozdobne wykończenie łóżka w formie deskowań (na ścianie i suficie).

W tym pokoju również pojawiają się antracytowe akcenty – ściana z oknem pomalowana została ciemną farbą magnetyczną, dzięki czemu chłopcy mogą wieszać na niej plany lekcji, rysunki, plakaty czy ważne notatki. Również w zabudowie łóżka pojawiają się ciemne, niemal “graficzne”detale – sznury przy schodach oraz w barierce górnego łóżka.

Pokój chłopców będzie mógł rosnąć razem z nimi, ponieważ spełnia zarówno potrzeby kilkulatków jak i nastolatków.

4rooms_klimaty_kroniki_studio_04_1500

 

Sesję fotograficzną wykonała dla nas Hania Połczyńska (kroniki) – dziękujemy za jak zawsze piękne fotografie i owocną współpracę!

4rooms-studio

About 4rooms-studio

Brak komentarzy

Zostaw komentarz