Karczemki

Tam, gdzie mieszka spokój.

Trzykondygnacyjny dom w Chwaszczynie nieopodal Gdyni wyczekiwał gruntownego remontu. Marzeniem właścicieli było stworzenie domu wielopokoleniowego i otwartego na gości, co wymagało od nas rozważnego przemyślenia układu funkcjonalnego. Ciepło rodzinnego domu podkreślają dominujące w projekcie barwy – jasne i przytulne odcienie ziemi. Korespondują z nimi zastosowane materiały naturalnego pochodzenia.

Na pierwszej kondygnacji znalazł się pokój wypoczynkowy oraz przestronna jadalnia wraz z kuchnią otwartą na ogród. Dzięki zastosowanemu rozwiązaniu zdołałyśmy wypracować komfortową strefę dzienną, w której toczyć się będzie życie rodzinne. Aranżacja kuchni została oparta na klasyce w pełnym tego słowa znaczeniu. Obłości, płyciny oraz stylizowane wyposażenie doskonale odnalazło się w odcieniach beży i szarości. W podobnych barwach, choć nieco odmiennym charakterze został zaprojektowany salon. Wystrój wnętrza opiera się na ciepłym drewnie i naturalnym kamieniu, którym towarzyszą gipsowe panele o wyraźnej, trójwymiarowej fakturze. Całość przepełnia ciepłe światło kinkietów i kryształowych lamp. Ciekawym akcentem jadalni jest ściana wykończona płycinami z taflami luster, w których odbija się jadalniany stół.

Kolejny poziom skrywa natomiast sypialnię Państwa domu oraz pokój gościnny. Młodsze pokolenie znajdzie swoje miejsce na poddaszu, gdzie z myślą o nich powstało osobne studio. W trosce o komfort mieszkańców projekt domu uwzględniał odrębne łazienki na każdej z kondygnacji. Elementem aranżacji wnętrza, któremu należy się szczególne uznanie, jest podświetlany onyks umieszczony w ścianie łazienki.

Inne projekty